woensdag 21 augustus 2013

Mijn eerste blog!!!


Jeetje, hier is dan mijn eerste blog!
En waar ga je het dan over hebben?
Misschien is het handig om eerst wat over mezelf te vertellen en waarom ik deze blog ben gestart.

Al 22 jaar geleden heb ik als puber de keus gemaakt om geheel vegetarisch door het leven te gaan. En ondanks dat mijn familie vast heeft gedacht dat deze keuze een tijdelijke puberale keuze was, heb ik sinds die tijd geen vlees of vis meer gegeten. Daarnaast ben ik eigenlijk al mijn hele leven fanatiek sporter geweest.

Sinds twee jaar ben ik samen met een personal trainer (I know.... dat klinkt vreselijk decadent) bezig om persoonlijke doelen te bereiken.
Mijn voornaamste doel was om mijn vetpercentage omlaag te krijgen want ondanks mijn fanatieke gesport bleef ik met mijn vetpercentage aan de hoge kant zitten (31,5%). Door anders te trainen (krachttraining om spiermassa te kweken want dan verbrand je meer vet) en andere eetgewoonten ben ik inmiddels op een percentage van 18,5% beland.
BLIJ!!!!!
Vooral een andere eetgewoonte aannemen heeft even wat tijd gekost. Hoe kon ik in hemelsnaam 6 à 7 keer per dag een eetmoment inplannen tijdens mijn drukke leven?? En hoezo geen brood of koolhydraten van zetmeel meer eten!! Ik at toch meergranenbrood met supergezonde zaadjes erin!!! En ik was vegetariër en die eten nou eenmaal gezonder (yeh... right!).

Inmiddels ben ik heel wat wijzer geworden. De veronderstelling dat alle vegetariërs gezond eten heb ik losgelaten want heel veel vegetarische alternatieven zijn helemaal niet gezond, denk aan allerlei kaassoorten, cruesli met Griekse volle yoghurt, ontbijtkoek en mijn vegetarische moussaka (waarvoor ik inmiddels een super goede veganistische versie heb bedacht).

Daarnaast ben ik van mijn broodverslaving af, eet ik alleen nog maar een beetje koolhydraten op sportdagen en zijn ik en mijn man Nico helemaal overgestapt op biologische voeding. En mijn lichaam vraagt nu echt om die 6 á 7 eetmomenten per dag.

Een  belangrijke recente verandering is dat ik sinds februari voor 80% veganistisch ben gaan eten. Dat klinkt raar 80% maar dat betekent eigenlijk dat ik thuis veganist ben en buiten de deur niet. Ik heb namelijk gemerkt dat veel restaurants wel ingesteld zijn op vegetariërs maar niet op veganisten. Daarnaast wil het ook niet al te lastig maken voor mijn familie en vrienden als ik bij hun kom eten dus dan maak ik een uitzondering.

Om me te verdiepen in de juiste vervanging van proteïne ben ik bij de superfoods terecht gekomen, een onderwerp wat zeker nog vaak terug zal komen in mijn blogs. En door het vinden van de juiste vervanging heb ik geconstateerd dat je als veganist toch nog keihard kunt sporten en vooruitgang kunt boeken.
Daarnaast voel ik me veel beter zonder het eten van zuivelproducten. Waarschijnlijk heb ik dan toch een lichte lactose intolerantie?

Door mijn zoektocht naar goede alternatieven ben ik terecht gekomen bij de Health & Nutrition opleiding van Vlam in de Pan en daar ga ik in september mee starten.
Ik ga jullie het komende jaar meenemen in hetgeen ik heb geleerd en hoe ik de opleiding ervaar. Daarnaast zal ik met jullie delen hoe ik leef als veganist, welke heerlijke recepten ik heb bedacht, hoe je een lifestyle als veganist kan combineren met een sportverslaving  en andere leuke onderwerpen die met een groen en duurzaam leven te maken hebben.10 opmerkingen:

 1. Ben trots op je. Super blog, hier wachten mensen op.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk!! Veel succes en plezier! Ik verheug me op je posts. En ben nu alvast benieuwd naar die moussaka :-)

  Groet, Susanne Verbeek (van de workshop op de vegan challenge)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Susanne, bedankt voor je leuke reactie. Die moussaka ga ik zeker binnenkort plaatsen!!

   Verwijderen
 3. Ziet er veelbelovend uit en ik sta open voor mooie tips. Succes met de opleiding!

  Groetjes van een (nu nog) vegetariër

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goed hoor!
  Ik ga je zeker volgen,ben ook altijd benieuwd naar nieuwe weetjes.
  Probeer ook zo gezond mogelijk te eten,al lukt het moeilijk.
  Volhouden is moeilijk.
  groetjes Ineke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk!!! Hopelijk kan ik je wat inspiratie geven!!

   Verwijderen
 5. Hey Jackie,

  Helemaal top. Zoals altijd lever je weer klasse!

  Veel succes en ik ga je natuurlijk volgen.

  Groetjes, de vegetariër uit Tilburg, MO

  Maja Oerlemans

  BeantwoordenVerwijderen